@brtkcs - tinnitus

015 - figyelem

March 04, 2024 Bartók Csaba Episode 15
Show Notes Transcript

elviselhetetlen zaj van,
nem érti senki, 
nem is érdekel senkit.

ilyen megfigyelésekkel nehéz bármit kezdeni.

talán az epizód merítését ott kezdeném, hogy a tizenegyedik epizódban már érintettem a bénító félelem gondolatát, most tovább vinném a gondolatmenetet figyelemmel összekötve.

úgy vélem felfedezni, ennyi év távlatából, hogy az egyik legjobb döntéseim között az volt, hogy megpróbáltam a social media detoxikálást és elhagytam hosszú időre az ilyen típusú publikus színteret, amennyire lehet.

a kérdés amire választ keresek: hogy tud releváns lenni bárkinek és miért pont a fülzúgás az ami miatt érdemes figyelni az ilyesmire?

kezdjük talán ott a kifejtést, hogy mint kiderült a figyelem és annak az összpontosítása most-már anyagi értelemben is értékesíthető azaz árúvá vált. ezzel természetesen nem azt mondom, hogy figyelmet lopnak tőlünk a különböző felületek, de attól még megtörténhet mindenkivel és bárkivel. ami meg most leginkább divat, hogy mindenre is van egy gyors megoldás ami pillanatok alatt megold egy problémát.. csodás dolog ugyan, de nem vezet sehova személyes tapasztalatom szerint.
számomra éppen az ilyen jelenségek elég indokot adnak nem eladni, még ha csakis egy érzelmi döntésről van szó. 

a figyelem önmagában véve egy elég buta, könnyen irányítható dolog, a kapcsolódása a hozzáállassál meg szinte azonnali. személyesen úgy élem meg a dolgot, hogy nem akarom se pazarolni, de nem szívesen viszem fals irányba se.

hogy egy picit értelmezhetőbb legyen mire gondolok mind ezzel a hosszúra nyúlt bekezdéssel teljesen feltételes módon képzeld el, hogy van egy állapot amire rákerestél mert érdekel téged és mert egyszer rákerestél valamire, aztán még egy ajánlatot is megnéztél folyamatosan jönnek a gyors hack megoldások és a 10 másodperces gyors segítségbe bújt csalódások. az mélyet tud ütni az alap állapoton, mert ha egyetlen egy se működött azokból akkor a figyelem arra terelődhet, hogy miez tényleg ekkora a baj? nálam semmi se fog használni? az ördögi kör meg így soha nem tud bezárulni mert újabb és újabb hack kipróbálása után ahelyett, hogy segített volna csak még-inkább a negatív hangvitelű  önmagunkkal való beszélgetést erősíti fel.
mindezzel kizárólag az a baj, hogy ez semmilyen módon nem gyógyítás.

Andy a Headspace - Útmutató a meditációhoz -legelső videójában az autóúton haladó különböző autós hasonlatban írja le ezt a funkcióját a figyelemnek

hogy legyen a merítésnek vége is összegzésül ennyit:
 a figyelem egy ostoba jószág, ha meg olyasmivel etetjük ami ugyan jelenleg jó attól holnap csak nagy erőfeszítés útján lehet igába hajtani.: ilyen jószágok a félelem és a figyelem is.
 
az állapot amit fülzúgásnak neveznek, még nem talált orvosi megoldást kezelésre úgyhogy egyéb nem maradt eszközként csak az elfogadás.

végezetül a harmadik epizódban nem kért de adott tanácsom szerintem még mindig releváns, az emberibb tapasztalható kapcsolatok sokkal fontosabbak mint bármilyen virtuális tér.

ezzel be is fejezném a mait, mint mindig pár érdekesség amit találtam a leírásban megtalálható. 

Jövő héten jelentkezem újra.

Podcasts we love