@brtkcs - tinnitus

018 - napló

March 25, 2024 Bartók Csaba Episode 18
Show Notes Transcript

1. hook

nemegyszer találkoztam már a gondolattal, hogy az írás főképp a napló írása hatékony eszköz.


2. bekezdés

felvezetésképp talán azzal kezdeném, hogy némi ellenállás volt bennem ha napló írásra gondolok, hiszen soha nem tekintettem magamra 'íróként'. szóval had tekintsünk egy kicsit a mélyére, mi is ez.

naplózni számomra valamiért fura, van valami megfoghatatlan benne.


3. a miért

a mai kérdés, ki teszi és miért?


4. kifejtés

rövid kutakodás után arra jutottam, hogy Darwin tette, Da Vinci tette és Anna Frank is tette.

mindháromnak volt és van üzenete számunkra. hogy milyen azt a te megítélésedre bízom, amit én biztosan tudok, hogy ha nekik segítségükre volt a naplózás, akkor nekem, esetleg neked is a segítségedre tud lenni.

talán ott kezdenem, hogy ez nekem se pár nap alatt jött össze. a legutóbbi nekifutásom a jelenlegi szessziót megelőzően pont 3 éve volt. talán a sok kis baki, azok jellemzik ezt az utat,

viszont mint mindennel ezzel is úgy vagyok, hogy egy próbát megér, na-meg veszíteni valóm amúgy sincs.

miközben kutakodtam egy kicsit találkoztam egy ötlettel, méghozzá a Julia Cameron féle Reggeli Lapok gyakorlatával, könyvében a Művészek Útjában részletesen kifejti a személyes gyakorlatát, ö hogyan dolgozik stb. ez az ötlet annyira megtetszett, hogy némi módosítással a legfőbb naplózási forma amit használok az ez.

lényegét tekintve nem varázslat, egyszerűen arról van szó, hogy reggel az első teendőim közt van, hogy leírom a legelső gondolatokat amik eszembe jutnak, nem célom se feldolgozni se elolvasni vagy bármit kezdeni vele. amolyan gyors gondolatürítés. utólag újabb és újabb koncepciókat ismertem meg, de valamiért egyik se működik olyan jól mint ez.

számomra ez az egyszerű technika ad egy perc nyugalmat a zajos hétköznapokban, nem szándékom kötelezni rá, de azért ajánlom, hogy valamilyen számodra kényelmes módon próbáld ki, lehet az digitális, számítógépen billentyűzettel valamilyen szövegszerkesztőben, telefonod jegyzeteiben, esetleg hangfelvétel, én személy szerint a papír és toll párost kedvelem.

legelőször talán egy kicsit nehéz, a "mit írjak" ezért, hogy pici rendszere is legyen mindig a mindenkori dátummal és # bejegyzés milyenségével jelölök, van sokszor olyan, hogy egy egyszerű mondatnál nem jön ki több, de nem is az a cél, hogy regényt vagy bármi értelmezhetőt hozzak ki belőle. mint már említettem a cél itt az írás maga, nem a végtermék.


6. befejezés

ebbe az epizódba most ennyi fért, ha mást nem viszel magaddal de ezt mindenképp: néha a gondolataink sokkal jobban vannak ha le vannak írva vagy ki vannak mondva, mert így ha megoldva nem is de legalább tisztábban láthatjuk őket.

köszönöm, hogy meghallgattál, jövő héten jelentkezem újra.

Podcasts we love