@brtkcs - tinnitus

022 - replay

April 22, 2024 Bartók Csaba Episode 22
Show Notes Transcript

replay replay replay...

## 2. bekezdés
Hello_Világ,  
az előző epizódban beszéltem kicsit a negatív önmagunkkal való beszédről. ma ezt szeretném egy kicsit kibontani.

személy szerint zene kedvelő vagyok, az ízlésem meg ... finoman fogalmazva nem kategorizálható.

szerintem nem vagyok egyedül ha azt mondom, hogy vannak olyan zeneszámok amiket rongyosra hallgattam, aztán meg nem igazán volt kedvem újra hallani ugyanazt, ezért mást kerestem ***és*** így újra meg újra. 

## 3. a miért
amikor egy zeneszámot újrahallgatunk akkor az első benyomást szeretnénk újraélni, aztán meg megint. 

azt valamiért én is hajlamos vagyok elfelejteni, hogy mint a pohár én is megtelhetek egyszeri öntéssel is, ha meg ez a pohár megtelt akkor hiába próbálunk cseppenként többet beletölteni, úgy se fér több.

ilyenek lehetnek a negatív gondolataink is.

## 4. kifejtés
remélem zenehallgatástól ez nem veszi el a kedvedet, viszont így könnyebben tudom illusztrálni mire gondolok.

ahogy a zenehallgatással úgy a negatív gondolatainkkal is tudunk ilyesmit rossz helyre terelni.

szörnyű belegondolni abba, hogy ha tudatosan ha nem, belehajszoljuk a gondolatvilágunkat egy negatív spirálba, az enyém valami olyasmi volt hogy mire vagy való?

a válasz egyszerű, mindenre és bármire, persze mértékkel.

hogy egy másik képet is behozzak az orvos is csak azzal tud operálni amije van. 

jelenleg viszonylag jól állunk egy csomó eszköz van amit lehet használni és még mindig készülnek újabbak és jobbak mint az idáigiak.
ez nem volt mindig így, régebb az orvosoknak maguknak kellett kitalálni az eszközeiket és meg is csinálni.
ezzel a szóképpel kötném össze nem túl ügyesen az idáig elhangzottakat.

úgy gondolom nekünk is szükségünk lehet ilyesmire persze az érzelmi spektrumon nem a külső környezetünkbe.

erre lehet egy nagyon jó eszköz a mindfulness ami a meditáció egy formája, amolyan tudatos jelenlevés a hangsúly a jelenen.

mellékelek a leírásban egy tanulmányt 2019-ből amiben konklúzióként azt vonják le a tudós embertársak, hogy a mindfulness alapú beavatkozás háromból két alkalommal csökkenés mutatható ki a fülzúgás okozta szorongás mérőszámában, a következő mondatban meg az merészelik állítani, hogy semmi hatása nem volt a páciensek depressziója meg szorongására.

megjegyezném az első mondatban distress-ek nevezik míg a másodikban anxiety-ek szóval jobb fordítás hiányában mindkettő  szorongás. 

hmm, kedves tudós társak kérlek fogalmazzatok érthetőbben! 
vagy legalább merjetek állítani valamit, olyan nagy kérés ez?

na mindegy, amire ki akarok lyukadni az, hogy ugyan nem nagy eredmény de sikerült mérni valamit ami azért ad reményre okot. több mint a semmi és mint gyakorlat tinnitus-al vagy anélkül is lehet hasznos úgyhogy egy próbát megér.

technikailag arról van szó, hogy pl. a légzést kell figyelni a fejben levő gondolatokat meg hagyni megtörténni, ítélet nélkül

amilyen egyszerűnek hangzik pont annyira lehet nehéz is, mert az időnk nagy részében vagy emlékezünk valamire vagy tervezünk valamit, az egyik a múlt a másik meg a jövő, szóval jelen lenni nem feltétlenül tudunk természetesen. 

ha van lehetőség rá befizetni egy kurzusra vagy találni olyan app-ot ami a mindfulness-meditáció alapjait meg tudja mutatni vezetett meditáció formájában kezdésnek tökéletes, személyes véleményem szerint. 

(én a headspace-t használom kisebb-nagyobb sikerekkel.)

## 5. összegzés
összegzésként meg hogy teljes legyen a képzavar, az előző epizódokban adott tanácsokat kiegészítendő az újrajátszás megnyomása sok esetben tud eredményes lenni, főleg ha az ember azzal önmagán tud fejleszteni általa és mint a régi orvosok nekünk is lehet szükségünk egy egyedi készítésű eszközre amit ebben az esetben a meditáció segíthet létrehozni.

## 6. befejezés
köszönöm, hogy meghallgattál, amennyiben tetszett az epizód kérlek iratkozz fel a kedvenc podcast app-ban ha meg van kedved értékelheted is.

jövő héten jelentkezem újra

Podcasts we love