@brtkcs - tinnitus

026 - szokás

May 20, 2024 Bartók Csaba Episode 26
Show Notes Transcript

érdekes dolgok ezek a szokások, behatárolják a mindennapjainkat, kiszámíthatóvá tesznek vagy teljesen lerombolnak

2. bekezdés

Hello_Világ a mai epizódban szeretném ezt a témát körbejárni kicsit jobban.

a kortárs íróktól James Clear - Atomi Szokások lehet egy nagyon jó forrásanyag, ha érdekel linkelek egy angolul beszelő hangoskönyvet. a könyv nagyon kerek és nekem is sikerült jobban megértenem ilyen szempontból a témát, vagy másként mondva ilyen szemüvegen keresztül látnom magam meg a velem történő dolgokat.

3. a miért

James egy igen nehéz utat járt végig ami.. finoman szólva is elbaszott, olyan helyről kellett összeszednie magát újragondolnia az érzelmi meg a fizikai lényét ami kicsit se könnyű, de nem adta fel amit meg talált kincs amit lehet és kell is használni.

4. kifejtés

a gondolat mindenképp egyszerű, a 16.-ik epizódban beszéltem az agyviharról, ott egy olyan állapotot próbáltam meg leírni amibe könnyen belekeveredhetünk, attól függően hogy éppen mit gurít az élet előnkbe.

azt az epizódot most kiegészíteném, egy praktikusabb gondolkodással. a legelején nem sok minden tudta lekötni a figyelmemet, kicsit nehezen tudtam elvonatkoztatni a fülzúgástól, a szakértök meg ismerősök próbálták értésemre adni hogy ne figyeljek rá... nem működött, a számítógépes játék viszont le tudott kötni, akár órákra is. ideiglenesen ugyan jó, de könnyű a ló másik felén kikötni, amikor már annyi időt kell eltölteni vele, hogy az okoz fáradtságot, az nem nevezném megoldásnak, sokszor még jobban kimerültem. a fülzúgástól meg pihenni nem tudtam, pontosabban aludni, vagy legalábbis nem pihentetőlég.

annyi időt kellett eltöltenem játékkal ami lefekvés-kór azonnali alvást jelentett, mint mondtam ez nem megoldás hosszútávon.

tovább gondolva, ha már ilyen hosszan fenn tudom játékkal tartani a figyelmemet, akkor miért ne próbálnám valami nehezebbel, miért ne lehetne megismerni még jobban a számítógépet, több-mindent tudni róla, esetleg jobban megérteni mik a különbségek az operációs rendszerek között és a többi. ez oda vezetett, hogy temérdek mennyiségű oklevelet kaptam a teljesítményem és a vizsgák után, mindezt 2 év alatt.

azt nem mondom, hogy könnyen indult a dolog, mert rá kellett vennem magam minden alkalommal, hogy egy kicsit foglalkozzak vele, akkor találkoztam a könyvel amit az előbb említettem, egy más nézőpontba tudta helyezni a hozza-állásom, méghozzá egyszerűsíteni, ennyi volt:

-meló után heti legfeljebb kétszer 10 perc tanulni!

ez az idő teltével könnyűvé vált, így növeltem heti háromszor azt meg ötször-re, aztán fejezet próbáltam megérteni egyszerre, aztán teljes kurzus végezetül pedig teljes tanulási utat, ami gondolom a platform sajátossága is volt.

közbe próbálkoztam meditálni vagy légzőgyakorlatot végezni.. nagyon sokáig nem ment, úgyhogy nem nagyon erőltettem a dolgot.

legvégül pedig úgy döntöttem podcast-ot készítek arról a témáról ami engem leginkább megmozgat.. ezt hallgatod most, itt is van bőven mit tanulni, de nem sietek sehová és remélem a minősége az anyagoknak, na-meg a hozza-állasom tud neked olyat adni amivel te is túllendülhetsz a nehezebb szakaszokon.

egyszerűen fogalmazva egy probléma megoldása sokszor kevésen múlik így ez az én ajánlásom, kezd kicsibe.

5. összegzés

belegondolva abba, hogy az emberi történelem során hányan kellett "jól" cselekedniük ahhoz hogy én itt lehessek és elmondhassam mindezt, -sokan, könnyen meglehet, hogy mindegyikük csak egy perccel foglalkozott valamivel többet és talán ez így van jól.

6. befejezés

köszönöm hogy meghallgattál, jövő héten jelentkezem újra.

Podcasts we love