@brtkcs - tinnitus

027 - NSDR

May 27, 2024 Bartók Csaba Episode 27
Show Notes Transcript

milyen csodás lenne ha, valami bele tudna nyúlni a nyugtalanság legmélyére és le tudná ereszteni azt, mint egy kád túlcsorduló vizet.

2. bekezdés
Hello_Világ az előző epizódban említettem, hogy a meditáció legalábbis ami a tradicionálisakat illeti nem működnek nálam, így gondoltam utánajárok, hátha van valami más, vagy olyasmi ami nem terhelő.

3. a miért
sokáig nem tudtam megfogalmazni de volt mindig egy fura érzés ami nem hagyott nyugodni.

az előző epizódban elmondtam hogyan tudtam eredményeket elérni, ha viszont a motivációt nézzük ... nem a legjobb alap.

4. kifejtés
Tibet, a kolostorok világa, a gondolkodásmód, ahogy azt én értelmezni tudom, régóta foglakoztat. mindazonáltal valahol olvastam régen, hogy szerzetesek agyát megnézték meditáció közben MRI alatt, az meg mint egy sötét szobában villany, az egész agy kivilágításra került. amikor meg a neuroplasztikusságot próbáltam megérteni halványan felderengett, hogyha a szerzetesek képesek ilyen dologra akkor talán az én neuronjaimmal is történhet valami. hogy mi azt nem tudom, de ez nem jelenti azt, hogy próbálkozni nem éri meg. mi történhet szarul fogok aludni? esetleg rosszul leszek? voltam már rosszul, és az alvással megvan a magam baja.

az első kísérleteim katasztrofálisak voltak, egy egyszerű légzésgyakorlatra annyira ráfeszült az idegrendszerem, hogy nyugtatót kellett bevennem, rá se mertem gondolni, hogy még mi következhet... így hanyagoltam, hosszú ideig.

mindezzel azt akarom mondani, hogy ne kezd el egyedül és ha egyszer lehet akkor legyen valamilyen biztonsági kapaszkodód. nekem pl. az orvos által felírt nyugtató az.. amit nem szívesen használok csak ha nagyon muszáj.

nem hagyott nyugodni, ha a munkámba képes vagyok a saját elvárásaimat felülteljesíteni akkor az élet többi területén is képesnek kell lennem. ha komplikált számítógépes rendszereket átlátok és képessé váltam valamennyire forráskódot értelmezni, akkor meglehet hogy valami hiányzik az összképből amit nem látok.

úgy azonosítottam, hogy ez nem más mint az önmagunk által támasztott elvárások, annyi mindent lehet olvasni, meg hallani a meditáció jótékony hatásairól, hogy a leglényegesebb információ elsikkad a sok értelmezés között.

az én jelenlegi értelmezésem így szól róla: a meditáció önmagában nem csinál semmit, legelső sorban egy technika arra, hogy a fejünkben tomboló káoszt lássuk tisztábban és/vagy testünkbe történő eseményeket arra a pár percre el tudjuk olyannak fogadni amilyen.

meggyőződésem, hogy ennél többnek nem kell lennie, épp elég.

időközben kiderült, hogy másokat is érdekel a téma például Dr. Andrew Huberman a Stanford professzora a joga nidrát nézte meg az idegtudományok módszertanával és jótékonynak ítéli.

azonfelül meg Sebestyén Balázs nyilvánosan beszél a meditációról ami engem meglepett, de mindenképp jó magyar példát is látni.

az epizód címe NSDR magyarul annyit tesz, hogy alvás nélküli mély pihenés. Huberman-nak van egy ingyen elérhető vezetett megoldása rá, ha kíváncsi hangulatod van kipróbálhatod.

5. összegzés
ezt az epizódot nem szeretném tovább nyújtani, így összegzésnek: a kádat vizet lehet kezelni, elsősorban a csapot elzárjuk, másodsorban ha van biztonsági lefolyó ha mégse zártuk el időbe az valamennyit el tud vezetni. ez lehet a meditáció valamilyen neked működő formája.

6. befejezés
módosítás történt a podcast feldolgozás folyamatában, remélem sokkal kellemesebb hallgatni mint idáig volt, némi visszajelzést szívesen fogadok a Facebook hivatalos oldalon, vagy a youtube, spotify esetleg apple podcast értékelés formájában.

köszönöm hogy meghallgattál, mint idáig, jövő héten jelentkezek újra.

Podcasts we love