@brtkcs - tinnitus

028 - csap

June 03, 2024 Bartók Csaba Episode 28
Show Notes Transcript

az elme érdekes dolog, sokszor remek dolgokat produkál, de lehet a legnagyobb ellenségünk is.

2. bekezdés

Hello_Világ 
az előző epizódban, egy túlcsorduló káddal hasonlítottam össze az elmét. a javaslatom meg az volt, hogy valami biztonsági lefolyót építsünk ebbe a kádba.

3. a miért

a hasonlatba az első pont amit megneveztem a csap elzárása volt. hogy tovább is vigyem ezt a gondolatképet, a kád az elménk ami iszonyat mennyiségű információt képes felfogni, egy adott pillanatban viszont csak kevés dolog van ami a figyelem központjában van illetve ott marad.

4. kifejtés

úgy nézem visszatérő téma, de megint említést kell tennem a social médiáról. mivel jobb eszköz a publikálásra jelenleg tudomásom szerint nincs, úgy döntöttem csinálok facebook-ot... amit nem jó kedvemben ugyan, de van olyan hogy a keserű pirulát le kell nyelni.

nyilvánvaló számomra, hogy a kihagyott évek alatt elfejlődött mellettem a dolog, az is valószínű, hogy időbe fog kerülni mire érteni fogom a mikéntjét.

miközben szétnéztem, hogy milyen is lett az elmúlt évek

valaki magyarázza el nekem mi ez a reagálás a reagálásra dolog, nem értem, mire jó? mondjuk a meg nem válaszolt kérdések is fel tudnak idegesíteni, ami gondolom az én bajom.

amiről ma beszélni akarok, az talán kicsit visszás lehet viszont én úgy vélem felfedezni, hogy sokkal nyugodtabban voltam ezen felületek nélkül. talán legfőképpen azért, mert úgy gondosan meg tudtam válogatni az információt amit fogyasztok, milyen mennyiségben és főképp milyen formában jön hozzám. úgy néz ki ezt újra kell tanulnom, habár túl sok kedvem nincs hozzá..

az én elmém szeret részletesen ismerni dolgokat, ismerni a mikénteket. az ilyen platformok meg valahogy azt a benyomást keltik, hogy valami nem tiszta, valami nem úgy működik ahogy annak kellene működnie, ezt a reagálás dolgot meg végképp nem bírom megérteni.

hogy ne csak panaszáradat legyen ez az epizód, összehasonítva a két időszakot amolyan előtte/utána formában úgy tudnám pontosabban leírni a dolgot, hogy kontrollom volt arra miként érnek engem az ingerek, most úgy érzem, hogy ez kevésbé van meg.

több inger érhet, ezért meglehet többet kell foglalkoznom a külvilággal. ezt vállaltam és hajlandó is vagyok megfizetni az árat. úgy gondolom lehet hasznos a mondanivalóm más számára ha van fülzúgása ha nem. a megoldásom egyszerű, csak annyit foglalkozni a publikálással amennyi szükséges. a végrehajtáson még finomítanom kell.

5. összegzésként

vagy tanácsként ennyit tudok mondani, a tisztelet törékeny dolog amit úgy néz ki sokszor elfelejtünk. ami talán még fontosabb: tiszteljük meg másokat annyival hogy nem hagyunk kérdéseket válaszolatlanul. a tisztelet önmagunk iránt is fontos, sokszor az első reakciónk valamire több gondot okozhat mint amennyit megold, adjunk magunknak időt meggondolni mit akarunk mondani. legvégül pedig, bezárni az app-ot, letenni a telefont és valakivel beszélni, sokkal hasznosabb mint csacskaságokon fennakadni az interneteken. úgy gondolom azt az információs csapot így el lehet zárni.

6. befejezés

jövő héten jelentkezem újra.

Podcasts we love